Bortkopplingar från sekundära fjärrvärmenätet
Arbetet med driftsättning av värmepumpar har pågått de senaste månaderna. 2016-03-26 var 193 fastigheter driftsatta och bortkopplade från samfällighetens sekundära fjärrvärmenät. På villagatorna kvarstår bara ett fåtal fastigheter att driftsätta:
- Gnejsvägen – helt klar
- Kiselvägen – 1 fastighet kvar
- Grönstensvägen – helt klar
- Kalkstensvägen – helt klar
- Flintvägen – helt klar
- Porfyrvägen – 4 fastigheter kvar
- Fältspatsvägen – 6 fastigheter kvar.
Elen på garagesamfällighetsgatorna (Glimmervägen, Kvartsvägen, Sandstensvägen och Granitvägen) är fortfarande inte förstärkt. Infratek har väntat på att tjälen ska gå ur marken och säger att de kommer att bli klara under april månad. På dessa gator finns 73 fastigheter som väntar på att få driftsätta värmepumpar och 54 fastigheter som väntar på fjärrvärme.
Ny fjärrvärme
Fjärrvärmebyrån (FVB) har på uppdrag av E.ON projekterat för det nya fjärrvärmenätet. För den intresserade så finns kartor över hur fjärrvärmeledningarna planeras att dras.
E.ON kommer att anordna ett informationsmöte 2016-04-21 i Dolomiten. Inbjudan ska vara utskickad.
E.ON håller på och upphandlar en entreprenad och har skickat ut en förfrågan. Förhoppningen är att de kan ha en entreprenör med sig på det kommande informationsmötet.
E.ONs ambition är att halva fjärrvärmenätet ska vara driftsatt till sommaren, medan den andra halvan ska vara driftsatt innan året är slut. Det är fortfarande inte bestämt vilka gator som ska göras först.
Avgift efter bortkoppling
Efter det att en fastighet kopplats bort från fjärrvärmenätet får fastigheten fortsätta att betala normal avgift till samfällighetsföreningen för värme till dess att Lantmäteriet registrerat ett nytt fördelningstal. Det ändrade fördelningstalet kan registreras först efter att en överklagansperiod på 4 veckor löpt ut. Därefter så debiteras fastigheten för innevarande månad då avgiften betalas i efterskott. Fastigheten kommer således att betala full avgift för minst en extra månad och ofta mer än så.
Tyvärr har handläggningen hos Lantmäteriet ibland dragit ut på tiden, vilket har drabbat en stor del av oss fastighetsägare, som fått betala full avgift ytterligare en månad. Styrelsen har rådfrågat juristerna på Villaägarna för att se vilka möjligheter som fanns att kompensera de fastighetsägare som drabbats av långa handläggningstider. Deras besked till oss är tyvärr att det inte finns någon möjlighet att kompensera enskilda fastighetsägare utan vi måste rätta oss efter de fördelningstal som finns.
Avgiften som betalas in till samfälligheten är dock inte förlorad och den dag värmesamfälligheten avvecklas kommer eventuella medel som finns kvar att delas ut till alla fastighetsägare. Tillsammans med 2015 års resultat finns det nu 5,8 miljoner kr i balanserade vinster för värmesamfälligheten. Hur mycket saneringen av kulvertrör kommer att kosta är fortfarande okänt.
Styrelsen har dock beslutat att justera avgiften för den månad då fördelningstalet ändras så att den nya avgiften börjar gälla från den dag då det nya fördelningstalet registreras i fastighetsregistret. Denna justering kommer att ske i samband med att samfälligheten för värme avvecklas. Vilken fordran varje fastighet har på samfälligheten gällande justering av avgiften på grund av nytt fördelningstal kan återfinnas inom snar framtid på hemsidan. Om en fastighet säljs innan avveckling av samfälligheten sker och justering görs, så är det upp till varje fastighetsägare att göra upp med den nya köparen om denna summa. Vid avveckling av samfälligheten återbetalas justeringen samt eventuellt överskott i samfälligheten ut till den fastighetsägaren som äger fastigheten vid avvecklingsdatumet.
Asbest konstaterad
Inför saneringen har samfällighetsföreningen anlitat Guja Riv- & Håltagning AB som tagit prover från hus på Fältspatsvägen, Porfyrvägen, Flintvägen, Glimmervägen och Kiselvägen. Proverna har sedan skickats på analys till Fiberanalys AB. I samtliga provade fastigheter konstaterades förekomst av asbest av typen amosit i rörböjar och vid kranar, men inte på raksträckor. Ytterligare prover togs på Fältspatsvägen, Kvartsvägen, Kalkstensvägen, Grönstensvägen, Kiselvägen och Gnejsvägen. Dessa ytterligare prover jämfördes med tidigare tagna prover och bedömdes vara likadana.
Denna information är värdefull inför saneringen av samfällighetens kulvertrör.
Sanering och borttagning av rör
Nedre delen av Fältspatsvägen nummer 18-41 har avstängningsmöjligheter både för värme och varmvatten och en förfrågan på sanering och borttagning av rören där har skickats ut men tillfrågade företag har just nu ingen möjlighet att åta sig detta uppdrag.
Därför kommer en ny förfrågan att gå ut när vi vet tidplanen för fjärrvärmens utbyggnad. Om möjligt ska vi då ta delen norr om Mineralgatan först för att kunna riva kulvertrören parallellt med fjärrvärmekompletteringen söder om Mineralgatan. Bedömningen är att värmepumpsinstallationerna blir klara först.
Förnyat avtal med Com Hem
Omförhandlingstiden för avtalet med Com Hem höll på att gå ut i höstas och avtalet har omförhandlats.
Resultatet av förhandlingen blev att vi får samma kanaler och grundutbud som tidigare men avgiften som samfälligheten betalar sänktes till 25,08 kr (inkl moms) per månad och fastighetsägare. I det nya avtalet ingår inte längre någon automatisk indexhöjning av priset.
Det nya avtalet börjar gälla 2016-11-15, löper 3 år och går ut 2019-11-15.
Styrelsen är medveten om att ett stort antal fastighetsägare kommer att få fiber via Stadsnät under våren och att dessa inte kommer att ha samma nytta av Com Hem som tidigare. Samfällighetsföreningen är dock skyldig att förse alla fastighetsägare med ”centralantenn” och det finns inga möjligheter att ge rabatter på avgiften till enskilda fastighetsägare.
Fastighetsägare med fiber via Stadsnät kan fortsätta att använda basutbudet från Com Hem för TV-apparater utan IPTV-box och det är inget som hindrar fastighetsägare att köpa vissa tjänster från Com Hem och andra från Stadsnät.
Stadsnät
Stadsnät har haft problem med tjäle och frysta rör, men har nu kommit vidare med arbetet. Under vecka 12 kommer de första kunderna i Lundby att anslutas och i slutet av vecka 14 bör cirka 60 fastigheter vara fullt anslutna. De fastigheter som ansluts under dessa veckor är de som redan fått fiber indraget till huset.
Information om Stadsnät publiceras löpande på:
http://www.stadsnat.se/pages/LundbySodra
Det är flera fastighetsägare som har undrat om Com Hems tjänster kommer att kunna erbjudas i Stadsnätet. Enligt Stadsnät pågår förhandlingar med Com Hem och de har en förhoppning om att Com Hems tjänster ska kunnas erbjudas i Stadsnätet senare i år.